24.10.2014
Konjukturöversikten har uppdaterats

Omsättningen inom den största näringsgrenen i landskapet, dvs. tillverkning av maskiner och apparater, har under 2010-talet utvecklats svagare än i hela landet, så även under början av året. Också trenden för den näst största näringsgrenen i landskapet, tillverkning av elapparatur, har under detta årtionde legat under trenden för hela landet. Trenden för metallförädling och tillverkning av metallvaror i landskapet har utvecklats bättre än i hela landet och speciellt i fråga om framställning av livsmedel är nivån klart högre än i hela landet.


Trenden för industriomsättningen har gått igenom tre konjunkturcykler på 2010-talet fram till slutet av mars 2014, medan hela landet genomgick endast en konjunkturcykel. Det här beror på att industrin i landskapet i hög grad är beroende av de globala marknaderna. Det framgår ännu tydligare av trenden för industriexporten. Oroväckande är att när trenden för industriomsättningen i landskapet under perioden från juni till september 2013 steg över nivån för hela landet, så vände exportomsättningen inom industrin igen nedåt efter september, vilket innebar att den sjönk under nivån för hela landet. Inom huvudnäringsgrenarna byggverksamhet och handel har trenderna för Österbotten däremot hållit sig över nivån för hela landet.

Trendserien beskriver utvecklingsriktningen under en längre tidsperiod. Mot slutet av trenden bör tolkningar göras med förbehåll, eftersom grafens sista del ofta ändrar efter uppdatering av månadsstatistik.

Konjukturöversikten för portalen Österbotten i siffror har uppdaterats. På webbplatsen finns nu de nyaste uppgifterna om utveckling i olika branscher i Österbotten (till juni av 2014). Översikten har utarbetats av projektchef Olli Peltola.

Läs mera:
Konjukturöversikt

Gå till "Nyheter"
Uppdaterat 16.10.2014, klockan 15.34, .