24.10.2014
Suhdannekatsaus päivitetty

Maakunnan suurimman toimialan, koneiden ja laitteiden valmistuksen, liikevaihtotrendi on 2010- luvulla kehittynyt koko maata heikommin, niin myös tämän vuoden alkupuolella. Myös toiseksi suurimman toimialan, sähkölaitteiden valmistuksen, trendi on pysytellyt koko maan trendin alapuolella tällä vuosikymmenellä. Maakunnan metallinjalostuksen ja metallituotteiden valmistuksen trendi on kehittynyt koko maata paremmin ja erityisesti elintarvikkeiden valmistuksessa ollaan selvästi koko maan tason yläpuolella.

Koko teollisuuden liikevaihtotrendi on ehtinyt läpikäydä kolme suhdannekiertoa 2010-luvulla tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä, kun koko maassa koettiin vain yksi suhdannekierto. Tämä johtuu maakunnan teollisuuden suuresta riippuvuudesta globaaleista markkinoista. Vielä selvemmin tämä riippuvuus näkyy teollisuuden vientitrendistä. Huolestuttavaa on, että kun maakunnan koko teollisuuden liikevaihtotrendi kipusi viime kesäkuusta syyskuuhun vielä koko maan tason yläpuolelle
niin koko teollisuuden vientiliikevaihdossa tapahtui viime syyskuun jälkeen käänne laskuun, joka pudotti trendin koko maan tason alapuolelle. Rakentamisen ja kaupan päätoimialoilla Pohjanmaan trendit ovat pysyneet koko maan tason yläpuolella.

Trendisarja kuvaa kehityksen suuntaa pidemmällä aikavälillä. Trendin loppupään tulkinnassa on hyvä noudattaa harkintaa, sillä trendikuvaajan loppuosa muuttuu usein tulevien kuukausitietojen päivittämisen jälkeen.

Pohjanmaa lukuina -sivuston suhdannekatsaus on päivitetty. Katsauksesta löytyy tietoa Pohjanmaan eri toimialojen kehityksestä aina vuoden 2014 kesäkuulle saakka. Katsauksen on laatinut Pohjanmaan ELY-keskuksen projektipäällikkö Olli Peltola.

Suhdannekatsaukseen

Siirry "Uutiset"-sivulle
Päivitetty 16.10.2014, Kello 15.33, .