20.11.2015
Suhdannekatsaus päivitetty

Maakunnan suurimman toimialan, koneiden ja laitteiden valmistuksen, liikevaihto on 2010-luvulla kehittynyt heikosti. Laskua on ollut 18 prosenttia. Maakunnan trendi on pysynyt suhteellisen muuttumattomana viimeisen puolen vuoden – vuoden ajan.

Toiseksi suurimman toimialan, sähkölaitteiden valmistuksen, trendi on pysytellyt valtaosin koko maan trendin alapuolella tällä vuosikymmenellä. Trendiarvo on sahannut vuoroin ylös ja vuoroin alas nyt kahden vuoden ajan.

Maakunnan metallinjalostuksen ja metallituotteiden valmistuksen trendi on pysytellyt suhteellisen muuttumattomana sitten vuoden 2010 lopun.

Alueen selkeä valopilkku on elintarvikkeiden valmistuksen ala, jonka liikevaihdon trendi on jatkanut nousuaan huolimatta koko maan trendin laskusta.

Koko teollisuuden liikevaihtotrendi on ehtinyt läpikäydä kolme-neljä suhdannekiertoa 2010-luvulla tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä, kun koko maassa koettiin vain yksi suhdannekierto. Tämä johtuu maakunnan teollisuuden suuresta riippuvuudesta globaaleista markkinoista. Vielä selvemmin tämä riippuvuus näkyy teollisuuden vientitrendistä. Varovaista optimismia on jälleen havaittavissa viennin tämän vuoden alun trendissä.

Rakentamisen ja kaupan päätoimialoilla Pohjanmaan trendit ovat pysyneet koko maan tason yläpuolella. Rakentamisen alalla ero on kaventunut ja kaupan alalla kasvanut.

Pohjanmaa lukuina -sivuston suhdannekatsaus on päivitetty. Katsauksesta löytyy tietoa Pohjanmaan eri toimialojen kehityksestä pisimmillään kesäkuuhun 2015 saakka. Katsauksen on laatinut Pohjanmaan ELY-keskuksen suunnittelija Teemu Saarinen.

Suhdannekatsaukseen

Siirry "Uutiset"-sivulle
Päivitetty 16.10.2014, Kello 15.33, .