20.11.2015
Konjukturöversikten har uppdaterats

Omsättningen inom den största näringsgrenen i landskapet, dvs. tillverkning av maskiner och apparater, har under 2010‐talet utvecklats svagt med en nedgång på 18 procent. Trenden för landskapet har varit i stort sett oförändrad under de senaste sex till tolv månaderna.

Trenden för den näst största näringsgrenen i landskapet, tillverkning av elapparatur, har under detta årtionde legat mestadels under trenden för hela landet. Trendvärdet har gått än upp, än ner i två år nu.

Trenden för metallförädling och tillverkning av metallvaror i landskapet har sedan slutet av år 2010 varit förhållandevis oförändrad.

En klar ljusglimt i Österbotten är framställningen av livsmedel, där trenden är stigande trots att trenden för hela landet går nedåt.

Trenden för industriomsättningen hann gå igenom tre‐fyra konjunkturcykler på 2010‐talet fram till slutet av mars 2015, medan hela landet genomgick bara en konjunkturcykel. Det här beror på att industrin i landskapet i hög grad är beroende av de globala marknaderna. Detta syns än tydligare i trenden för industriexporten. En försiktig optimism kan skönjas igen i exporttrenden för början av året.

Inom huvudnäringarna byggverksamhet och handel har trenderna för Österbotten hållit sig över nivån för hela landet. Inom byggsektorn har skillnaden minskat och inom handeln har den ökat.

Konjukturöversikten för portalen Österbotten i siffror har uppdaterats. På webbplatsen finns nu de nyaste uppgifterna om utveckling i olika branscher i Österbotten. Uppgifterna sträcker sig som längst ända till juni 2015. Översikten har utarbetats av planerare Teemu Saarinen på Österbottens ELY-central.

Läs mera:
Konjunkturöversikt

Gå till "Nyheter"
Uppdaterat 16.10.2014, klockan 15.34, .